VÝROBA A VÝVOJ NÁBYTKOVÝCH SYSTÉMŮ PRO KANCELÁŘE, VEŘEJNÉ PROSTORY, ŠKOLY, ZDRAVOTNICTVÍ, SPORTOVNÍ ZAŘÍZENÍ, RESTAURACE A HOTELY

Katalog ALUPRESS

KATALOG 2025 Alupress

VÝROBA A REFERENCE

REFERENCE v barvě

NEWS

NEWS

PEDRALI

PEDRALI

TRENDY V GASTRO INTERIÉRECH: JAK ZAŘÍDIT RESTAURACI, KAVÁRNU NEBO BAR?

TRENDY V GASTRO INTERIÉRECH: JAK ZAŘÍDIT RESTAURACI, KAVÁRNU NEBO BAR?
Hlavní rubrika: Blog
Rubriky: Blog
Datum zveřejnění: 20. ledna 2025

Trendy v gastro interiérech: Jak zařídit restauraci, kavárnu nebo bar?

Každý gastro podnik má svůj vlastní styl, přesto můžeme v této oblasti pozorovat několik trendů. Pokud tedy otevíráte novou provozovnu, rekonstruujete nebo plánujete kompletní refresh, měli byste je znát. A to platí jak pro klasické hospody, tak pro moderní bistra a různé multifunkční prostory, v novostavbách i historických budovách.

Světlé tóny převládají, tmavé ustupují

V poslední době se nejčastěji kombinuje přírodní dřevo se světlým kamenem a dalšími materiály v bílé nebo krémové. Čistota a jemná elegance tak pomalu střídají ještě nedávno oblíbený luxusní vzhled tmavých kamenů a industriálního nerezu. Světlé tóny působí nejen přívětivěji, ale také celý prostor opticky zvětší, což se hodí zejména v malých bistrech a kavárnách. Naopak velké bílé plochy je lepší rozčlenit, a tak ve velkých restauracích a jídelnách většina klientů volí nábytek, podhledy i barové pulty ze dřeva, dýhy nebo lamina.
Trendy v gastronomii

Dřevo i další přírodní prvky

Židle, barové stoličky i stoly do restaurace tohoto typu se dělají především ze světlého dřeva, například z různých variant buku nebo dubu. A skvěle vypadají i natřené na bílo. K tomu je pak potřeba sladit další interiérové prvky včetně samotného baru, obložení na stěnách, podhledů, dveří apod. Prostor díky tomu působí stylově a uceleně, ale přitom útulně.

V denních bistrech, restauracích a kavárnách nechybí ani živé rostliny a květiny v různých podobách, ať už na stole ve váze nebo v květináči v rohu místnosti. A čím dál častěji se setkáte také s vertikálními zahradami a živými stěnami z květin či stabilizovaného mechu. Tento dekor je obzvlášť žádaný ve veganských a vegetariánských restauracích i všude tam, kde podpoří dojem souznění s přírodou. Barevná paleta v tomto případě přechází od světle hnědé přes zelenou až po béžovou a bílou. 
Dřevěné prvky v restauaraci

Industriální styl a odhalené textury

Industriální prvky zcela nevymizely, ale jsou spíš umírněné a opět převažují světlé barvy. Nejčastěji mají formu odhalených textur betonu, cihel nebo přiznaných trubek, elektrorozvodů a vzduchotechniky. Vděčnou kombinaci v tomto stylu tvoří betonová stěrka se sklem a kovem. Právě ta je ideální do restaurací v prostorách bývalých továren a dalších průmyslových objektů, ale vynikne i jinde.

Pro kontrastní efekt se zase přirozené struktury kombinují s lakovaným dřevem nebo dýhou, která celek zjemní a uhladí. Takové spojení bude dobře vypadat i v elegantnějších prostorách, které už stačí jen zútulnit pohodlnými křesly. A pokud jde o jejich vzhled, zkuste je co nejlépe zakomponovat do stylu podniku. Někde bude lépe vypadatretro a vintage design, jinde naopak futuristická kombinace světlého plyše a kovu.

Kuchyně, které se hostům otevírají

Otevřené kuchyně už nejsou výjimkou, kterou najdete jen v několika nejznámějších podnicích. Naopak, hosté si je za poslední roky velmi oblíbili a část z nich dokonce tento typ restaurací preferuje. Ne, že by potřebovali ještě před ochutnánim odhalit tajemství šéfkuchaře, ale chtějí mu vidět pod pokličku a mít jistotu čisté, moderní a dobře vybavené kuchyně, která je dnes už samozřejmostí. 
Výdejní pulty

Osobitost a autenticita

V Alupress Design spolupracujeme při realizacích gastro provozoven nejen s architekty, ale i s grafiky, aby byl zachován genius loci daného místa i osobitý styl konkrétního podniku. V případě řetězců a franšíz je to pak i firemní identita, která se každých pár let mění, aby lépe odpovídala potřebám zákazníků. A jak už bylo zmíněno, styl a interiér restaurace do jisté míry odráží i koncept značky a napovídá, jaká kuchyně se zde připravuje.